Moestuinen

Moestuinen

Ons moestuin project.

Als onderdeel van de Gezonde school, hebben we dit jaar, onder leiding van Ellie van der Schriek (Natuur-el, natuurbeleving en voedseleducatie) en met de geweldige hulp van onze 'tuinmoeder Denise, heel hard kunnen werken in onze moestuinen.
We hebben gezien hoe verschillende groentes en fruit gezaaid moeten worden. We hebben gezien hoe goed alles ging groeien. En natuurlijk was het super leuk om te zien hoeveel lekkere groentes en fruit geoogst konden worden. 
De oogst werd op school verwerkt, lekker koken en proeven!

Moestuinverslag IKC Wereldwijzer 13 november 2023
Vandaag is de laatste moestuinles van het seizoen. Het is herfst en dat zien we op verschillende manieren terug in de moestuin. Het is kouder en minder lang licht, waardoor de meeste planten niet meer groeien. De bladeren van de bomen verkleuren en vallen op de grond. We kunnen niet veel meer oogsten, maar er zijn nog pompoenen. Ook vandaag staat de pompoen als herfstgroente centraal tijdens de moestuinles.
Meer lezen?Moestuinverslag van 30 oktober 2023

 30 Oktober 2023 is de één na laatste moestuinles. We zitten nu echt midden in de herfst en dat zien we op verschillende manieren terug in de moestuin. Het is kouder en minder lang licht, waardoor de planten bijna niet meer groeien. De bladeren van de bomen verkleuren en vallen op de grond. We kunnen niet meer veel oogsten, maar er zijn een aantal mooie pompoenen: één groene en drie oranje. De pompoen staat als herfstgroente vandaag centraal tijdens de moestuinles. Meer lezen.....

Moestuinverslag 2 oktober 2023

Op 2 oktober 2023 is de 8 ste moestuinles. Het is inmiddels herfst en dat zien we terug in de tuin. De planten groeien niet meer zo hard. En er is minder te oogsten. Wel zijn er ook vandaag veel beestjes in de tuin te ontdekken, zoals bijen, spinnen, rupsen, vogels, regenwormen en pissebedden. We starten de moestuinlesdag in de onderbouw (groep 1-2-3) en lopen met een groepje leerlingen uit de Berenklas en daarna uit de Vlinderklas een ronde langs de moestuinbakken en fruitbomen. Daarna is de helft van de leerlingen van groep 3 aan de beurt. We kijken weet=r bij de aardbeien en peren. En vandaag kunnen de leerlingen een frambozen proeven. In de moestuinbakken rondom het schoolgebouw zien de leerlingen verschillende groenten: tomaten (met een grote naaktslak), boerenkool, snijbiet, maïs, pompoen (oranje en groen), rode bieten, komkommer, en een kleine courgette. We kijken ook naar de zonnebloemen en de leerlingen kunnen een pitje proeven. De leerlingen helpen met het losmaken van de grond in twee moestuinbakken voor de vlinderklas. De leerlingen van groep 3 gaan daar een groenbemester zaaien, waardoor er meer stikstof in de grond komt.
Meer lezen, klik hier.

Moestuinverslag 26 juni 2023
26 juni was de 5 de moestuinles van dit seizoen. We hebben warm weer gehad de afgelopen weken. Veel gewassen groeien nu erg hard in de moestuin, waardoor er weer veel geoogst kan worden. Ook de eerste aardbeien en frambozen zijn rijp. De lesdag begint in de onderbouw met eerst een groep leerlingen uit de Vlinderklas en daarna een groep leerlingen uit de Berenklas, die een proefrondleiding door de moestuin krijgen. We beginnen met het oogsten van rode aardbeien. Elke leerling proeft een lekkere aardbei. Door de vele zon zijn ze heerlijk zoet. Daarna kijken we bij de frambozenstruik die bij de moestuinbakken van de onderbouw staat. Daar kunnen ze lekkere rode frambozen proeven. Hierna bekijken we de groenten in de moestuinbakken. Er hangen al groene tomaatjes aan de tomatenplant. We zien doperwten en de leerlingen kunnen ook nog pluksla proeven, Meer lezen, klik hierMoestuinverslag OBS Wereldwijzer 5 juni 2023
Op 5 juni was de 4 de moestuinles van dit seizoen. Na alle regen in het vroege voorjaar is het nu mooi en droog weer. De planten groeien hard, dus er kan vandaag geoogst worden Ook gaan we nog verder met zaaien en planten in de moestuinbakken. De vruchtgroenten, zoals komkommer, tomaat, pompoen en suikermaïs, kunnen nu buiten geplant worden. In de onderbouw gaat eerst een groepje leerlingen uit de Vlinderklas en een groepje leerlingen uit de Berenklas mee naar de moestuin. We beginnen zoals elke keer bij de aardbeienplanten. We zien heel veel groene aardbeien. En één aardbeitje is bijna rood. In de perenboom zien we kleine peren. De kinderen leren dat de peren pas rijp zijn na de zomervakantie. We kijken naar de groenten in de moestuinbakken en zetten naamkaartjes van de groenten bij de planten. De leerlingen kunnen een paar radijsjes en pluksla oogsten. De leerlingen proeven alvast een blaadje pluksla op de tuin. Ook zijn er al kleine bloemkooltjes te zien. Meer lezen?

Moestuinverslag OBS Wereldwijzer 8 mei 2023

Op 8 mei de 3de moestuinles van dit seizoen. De meivakantie is voorbij en we kunnen met de zomerjas of trui naar buiten. Deze les gaan we verder met zaaien en planten in de moestuinbakken. De vruchtgroenten, zoals tomaat, courgette en pompoen, worden voorgezaaid en verplant in potten. Deze potten zetten we in een tentje of binnen in de vensterbank, omdat het buiten nog te koud kan worden. En daar kunnen deze groenten helemaal niet tegen. 
Meer lezen?


Moestuinverslag OBS Wereldwijzer 17 april 2023
Op 17 april was de 2 de moestuinles van dit seizoen. De lente komt dit jaar langzaam op gang, maar we hebben vandaag wel mooi moestuinweer. Ook deze les zijn we nog druk met het klaarmaken van de moestuinbakken en het zaaien en planten van verschillende groentegewassen.
Meer lezen?

Moestuinverslag OBS Wereldwijzer 27 maart 2023
Op 27 maart zijn we weer gestart met een nieuw schooltuinseizoen. Het is lente en de natuur wordt langzaam wakker. Het is buiten weer warmer en langer licht. De hoogste tijd om de moestuinbakken klaar te maken voor het nieuwe seizoen en de eerste gewassen te zaaien.
Meer lezen?

    
 

Leerkracht aan het woord

Wereldwijzer is een school die niet stil staat. We zijn kritisch op ons werk en samen kijken we steeds hoe het nog beter kan.